
در این آموزش قصد داریم تا نحوه راهاندازی یک سایت ساده را تنها در عرض ۵ دقیقه آموزش دهیم. توجه داشته باشید که برای راهاندازی سایت نیاز به هاست و دامنه دارید و باید آنها را از قبل تهیه کرده باشید. برای درست کردن سایت نیز از وردپرس استفاده خواهیم کرد.
به طور کلی راهاندازی سایت با استفاده از وردپرس دارای مراحل زیر است :
- خرید فضای میزبانی یا هاست (Host) و دامنه (Domain)
- ساخت پایگاه داده (Database)
- دانلود و نصب وردپرس روی هاست
- انجام تنظیمات اولیه روی وردپرس، انتخاب قالب (Theme) و انتشار سایت
سیستم مدیریت محتوای وردپرس
در ابتدا لازم است تا کمی راجع به سیستم مدیریت محتوا و یا سایتساز وردپرس توضیح دهیم. وردپرس معروفترین و پرکاربردترین سیستم مدیریت محتوا (CMS) در جهان است که بیش از ۳۸٪ سایتها با آن ساخته شدهاند. این سایتساز رایگان و متن باز که اولین بار در سال ۲۰۰۳ عرضه شد، با زبان php نوشته شده است.

شعار وردپرس «ساخت سایت در ۵ دقیقه» است و در واقعیت نیز همینطور است؛ زیرا با نصب وردپرس بر روی هاست خود میتوان با سرعت و سادگی یک سایت ساخت.
در ابتدا از وردپرس تنها برای ساخت وبلاگ استفاده میشد اما به مرور و با توسعه روزافزون، اکنون به یکی از گزینههای اصلی برای ساخت سایت و به ویژه فروشگاههای اینترنتی تبدیل شده است. وردپرس امکان نصب انواع افزونهها (Plugins) و قالبها (Themes) را هم دارد تا هر کاربر با توجه به نیاز خود بتواند یک سایت کاملاْ اختصاصی را طراحی کند.
مرحله اول: خرید هاست و دامین
برای نصب وردپرس شما نیاز به هاست و دامنه دارید که باید آن را در ابتدا خریداری کنید و سپس تنظیمات لازمه را انجام دهید.
- برای خرید هاست و دامنه شرکتهای متعددی وجود دارند و شما بسته به بودجه و نیاز خود میتوانید گزینه مناسب را انتخاب کنید؛ ولی بهتر است تا از هاستهای وردپرسی استفاده کنید که برای این منظور بهینه شدهاند. همچنین نامی برای دامنه خود انتخاب کنید که از هر لحاظ مناسب باشد.
- پس ازخرید هاست و دامنه نیاز به تنظیم کردن DNSهای هاست روی دامنه و انتظار برای ست شدن آن دارید، ولی اگر هاست و دامنه را از یک شرکت خریداری کنید معمولاً خودشان این کار را برای شما انجام میدهند و نیاز به انجام کاری توسط شما نیست.
مرحله دوم: نصب وردپرس روی cPanel
حالا به سراغ نصب وردپرس می رویم. به طور کلی نصب وردپرس روی cPanel فرایند سادهای است اما اگر میخواهید قبل از نصب روی سایت اصلی کمی تجربه به دست آورده و آن را تست کنید میتوانید ابتدا وردپرس را با استفاده از XAMPP و یا برنامههای مشابه روی ویندوز خود نصب کنید و پس از مدتی و کسب تجربه، آن را روی سایت اصلی خود بارگزاری کنید.
توجه داشته باشید که نصب وردپرس روی سیپنل (cPanel) تفاوت چندانی با دیگر سیستم پرکاربرد در هاستها یعنی دایرکت ادمین (DirectAdmin) ندارد و صرفاً نحوه ساخت دیتابیس کمی متفاوت است.
دانلود وردپرس فارسی
حالا به سراغ نصب وردپرس می رویم. برای شروع باید فایل وردپرس را از سایت رسمی وردپرس دانلود کنید. این فایل به صورت آرشیو شده و با پسوند zip است؛ ولی نیازی به استخراج (Extract) آن نیست و نباید به فرمت و محتویات دست بزنید.
ورود به هاست
- برای ورور به هاست cpanel کافیست به انتهای دامنه خود مقادیر :2082 یا :2083 را اضافه کنید تا به بخش ورود به سیپنل منتقل شوید. سپس کافی است نام کاربری (Username) و گذرواژه (Password) دریافتی از شرکت هاستینگ خود را وارد کنید تا وارد محیط سیپنل شوید.
ساخت دیتابیس برای وردپرس
برای این منظور به بخش MySQL® Database Wizard بروید سپس در ابتدا نام دیتابیس، در مرحله بعد نام کاربری (Username) و گذرواژه (Password) و درمرحله نهایی نیز دسترسیهای آن را تعیین کنید.
توجه داشته باشید تمامی اطلاعاتی که در اینجا وارد میکنید را یادداشت کرده و درجایی امن نگهداری کنید. زیرا برای ورود به پنل وردپرس خود به آن نیاز خواهید داشت.
انتقال وردپرس روی هاست
برای انتقال وردپرس بر روی هاست خود پس از ورود به سیپنل مراحل زیر را انجام دهید:
- از بخش File manger وارد پوشه public_html شوید سپس فایل zip دانلود شده از سایت وردپرس را در این پوشه آپلود کنید.
- پس از آپلود فایل، آن را استخراج (Extract) کنید؛ توجه کنید که تمامی فایلهای درون پوشه wordpress باید مستقیماً داخل خود پوشه public_html قرار بگیرند.
نصب و راه اندازی وردپرس
حال برای نصب و راهاندازی وردپرس کافی است تا مراحل زیر را دنبال نمایید:
- وارد آدرس اصلی سایت خود شوید، برای این کار کافی است تا آدرس دقیق سایت خود را در مرورگر خود وارد کنید؛ سپس روی “بزن بریم” کلیک کنید.
- حال به ترتیب : نام دیتابیس، نام کاربری و رمز دیتابیس را وارد کنید سپس روی فرستادن کلیک کنید.
- روی راه اندازی نصب کلیک کنید، سپس اطلاعات مدیریت خود برای سایتتان را وارد کنید.
حال روی راه اندازی وردپرس کلیک کنید و تمام؛ حالا سایت شما ساخته شده و آماده استفاده است!
راهاندازی سایت
برای راهاندازی سایت خود باید وارد بخش مدیریت وردپرس خود شوید، برای این منظور نیز:
- به انتهای آدرس سایت خود عبارت wp-login.php را (بعد از /) اضافه کنید تا وارد بخش لاگین شوید.
- حالا اطللاعاتی که در مرحله راه اندازی تنظیم کردید را وارد کنید و وارد پنل مدیریت شوید.
- یک قالب برای سایت خود انتخاب کنید و دکمه انتشار را بزنید؛ تبریک میگم سایت شما راهاندازی شد.
نکات ضروری
توجه داشته باشید که بالا آمدن سایت همه چیز نیست و بسیاری موارد دیگر برای دیده شدن سایت شما مهم هستند. درست است که بدین ترتیب یک سایت را در تنها ۵ دقیقه راهاندازی میکنید ولی توجه نکردن به موارد بسیاری از جمله نام دامنه و حتی نوع هاست میتواند در آینده زمان بسیار بیشتری را از شما تلف کند.
به شخصه افراد بسیاری را میشناسم که از همین طریق برای کسب و کار خود سایت ساختهاند ولی پس از مدتی به طور کلی بیخیال آن شدهاند زیرا هیچ مخاطبی نداشته یا مواردی را می خواستند به سایت اضافه کند ولی چون از قبل به آن فکر نکرده بودند قادر به انجام آن نبودند.
در واقع این آموزش را قرار دادیم چون اخیراً تبلیغات فراوانی برای راهاندازی سایت در زمان کم در اینترنت و شبکههای اجتماعی دیده میشود و بعضاً مبالغ بالایی هم برای آموزش آن طلب میشود. ولی به معایب این کار اشارهای نمیگردد. پس بهتر است همانطور که مثلاً اتومبیل خود را برای تعمیر پیش یک مکانیک ماهر میبرید و یا هنگام بیماری به پزشک مراجعه میکنید، راه اندازی سایت خود را هم به افراد ماهر و با تجربه در این زمینه بسپارید.
گروه فناوری نئو متشکل از افراد تحصیلکرده و با تجربه در این زمینه آماده ارائه خدمات و مشاوره در این زمینه است.